Първа до лекарска помощ


ПЪРВА  ДО ЛЕКАРСКА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

1/ Електро –травматизъм , фактори.

   2/ ПМП на пострадали от електрически ток :

   – условия – правила за изкуствено дишане – правила за непряк масаж      на    сърцето

   3/ ПМП при наранявания –начини на спиране на кръвотечение

   4/ ПМП при изгаряне

   5/ ПМП при измръзване

   6/ ПМП при счупвания ,изкълчване и навяхване

   7/ ПМП при топлинен удар

   8/ ПМП при слънчев удар

I. УВОД:

Развитието  на медицината доведе до разработването и въвеждането на редица ефикасни методи за оказване на първа помощ на пострадалите още на мястото на инцидента.

Обект на първа помощ  са всички случаи на: инциденти или внезапна „смърт” във връзка с битов,промишлен,,транспортен и спортен травматизъм,удавяния,остри заболявания,загуба на кръв,сърдечносъдова недостатъчност,отравяния,удари от електрически ток,гръм и други при които на преден план изпъкват остри нарушения на дишането и кръвообращението,пряко застрашаващи живота на пострадалия.

    Първата до лекарска помощ  е едно от най-важните звена в лечението на пострадалите ,от което до голяма степен зависи и крайният изход!

Главните условия за успеха при оказването на първа помощ са бързината на действие ,съобразителността и умението на даващия първа помощ,забавянето и продължителните приготовления могат да имат за последствие гибелта на пострадалия.

  Никога не трябва да се отказваме от даването на първа помощ на пострадалия и да го считаме за мъртъв само въз основа на това,че у него отсъстват  признаците на живот:  дишане,сърцебиене,пулс!

    Първата помощ на мястото на инцидента цели да съживи пострадалия ,ако той се намира в състояние на привидна смърт,тя се изразява в изкуствено обдишване и подпомагане на кръвообращението,за да се изведе пострадалият от непосредствена опасност за живота и да бъде годен  за пренасяне и превозване.

Първата помощ продължава и по време на транспорта,с цел пострадалият да се доведе до най-близкото лечебно заведение жив,с осигурено и стабилизирано дишане и кръвообращение-естествено или изкуствено.

Оказването на първа помощ по време на транспортиране на пострадалия трябва да става без излишни забавяния и бързане,но така че да се осигурят максимални възможности за живот ,както и да не се предприемат действия които биха се отразили зле на цялостния лечебен процес и последващото възстановяване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: