Непряк масаж на сърцето


           Изкуственото кръвообръщение се осъщесвява,когато нормалната дейност на сърцето е спряла.Това се познава чрез проверка на пулса на големите артерии/бедрената и каротидната-на врата/, проверка на сърдечните тонове и повдигане на клепача на окото -следене дали зеницата реагира на светлината /свива се/.Ако липсва пулс и сърдечни тонове или зеницата остава широко отворена ,дейността на сърцето и кръвообращението са спрели – това налага осигуряване на изкуствено кръвообращение чрез непряк /външен,извънгръден/масаж на сърцето.

фиг.

Пострадалият се поставя по гръб върху твърда подложка ,спасителят слага едната си ръка върху гръдната костдва пръста по горе от мястото където ребрата се събират с нея

   Ръката се поставя само в дланта -успоредна на надлъжната ос на гръдната кост,пръстите се оставят повдигнати,сочещи по посока на ребрата.Другата ръка се поставя върху първата .

    С прави ръце,като се използва тежеста на тялото даващият помощ се отпуска и притиска гръдната кост по посока на гръбнака ,така че тя да хлътне 2 – 4 см

         При това сърцето попада между гръбнака и гръдната кост и се притиска,което води до изтласкване на кръвта от него по посока на артериите.След това натискът се прекратява сърцето се освобождава и отново се напълва с кръв.

Притискането се извършва с ритъм 60-80 пъти в минута

     При добре проведен непряк масаж на сърцето се осигурява задоволително кръвообращение ,което създава артериялно налягане от 70-100мм живачен стълб и се появяват пулсации в големите артерии,синхронни с провежданият масаж.По-слабото притискане на гръдната кост води до неефикасен масаж ; по-силното притискане пък крие опастност от счупване на ребрата , нараняване на белите дробове,черния дроб,далака и сърцето.Тези наранявания се получават,когато ръката на спасяващия се постави не върху гръдната кост, а се измести върху ребрата.

  При констатиране или съмнение за спиране на сърдечната дейност е правилно да се започне с изкуствено дишане ,като се правят бързо около 10 вдухвания,след което се проверява дали сърдечната дейност не се е възстановила.Ако сърдечната дейност се е възстановила ,изкуственото дишане продължава до възстановяване на самостоятелното дишане.

Когато сърдечната дейност не се е възстановила и оказващият помощ е сам , той продължава с непрекъснато редуване на

непряк масаж на сърцето 7 – 10 пъти с 2 – 3 бързи вдухвания

При наличие на помощник:

единият извършва непряк масаж на сърцето 60 – 80 пъти в минута

а другият изкуствено дишане с издишан въздух 12 – 16 пъти в минута

действията се съчетават така че натискането на гръдната кост да става след вдухването на въздух!

Изкуственото дишане и кръвообращение продължават до възстановяване на самостоятелно кръвообращение и дишане на пострадалия . Те не се прекратяват и по време на транспорта до лечебното заведение-където се предприемат други начини за съживяване или се реши да се прекратят съживителните процедури.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: