ПМП при наранявания


    Всяка рана може да бъде лесно замърсена от микробите,намиращи се по

нараняващият предмет или по наранената кожа ,а също в праха и в пръстта,полепнали по

ръцете на даващият първа помощ.

    Особенно внимание трябва да се отделя на раните  замърсени със земя,за избягване на заразяването от „тетанус“/вдървяване,вцепяняване/

т.е.-това е тежко заболяване с голям процент смъртност. Борбата с това заболяване се извършва чрез инжектиране на антитетанус серуум от лекар/инжекцията се поставя мускулно/

         За да се избягнат загноявания при извършване на превръзката,трябва да се спазват няколко правила:

  • – измиване на ръцете със сапун или при невъзможност намазване пръстите на ръцете със йодна тинктура.
    – да не се докосва самата рана дори и с измити ръце
  • раната да не се промива с вода,да не се посипва с прах,да не се маже с разни мехлеми и други -всичко това пречи на зарастването понеже пренася мръсотии от повърхността на кожата в самата рана ,като предизвиква последващото и загнояване.
  • да не се избърсва от раната пясъкът,пръста и т.н, по този начин неможе да се изчисти всичко,което я замърсява -напротив може само да се „натъпче“ замърсяването по-дълбоко и по-лестно да се предизвика загнояване на раната.
  • да не се отделя от раната съсирената кръв-може да се предизвика силно кръвотечение
  • да не се обвива раната с изолационна лента/изолирбант/и да не се налага с паяжина/“народен“лек/ , тъй като в нея често се срещат микробите на тетануса.
  • превързочният материял употребяван в превръзката от аптечките за първа помощ да не се докосва с ръка онази част която се поставя върху самата рана.
  • ако не се разполага с стерилен превързочен материял може да се използва чиста кърпа ,като на мястото което ще покрие раната се капват няколко капки йодна тинктура така че да се получи петно с размер по-голямо от раната.

          При екстремни ситуации /липса на стерилни превързочни материяли,антисептични средства и дезинфектанти/може да се приложат следните изпитани „народни“ методи:
   – човешкият организъм произвежда сам антисептично вещество – а именно урината желателно да я използвате като дезинфектант при самопомощ!
     –загнояла рана може да се обработи със силно нагрят до червено метал/докато се гори загноялият участък – болка не се усеща,боли при достигане на незасегнат участък от възпалението,но трябва да се абстрахирате от миризмата на изгоряла плът/-това е единсвенно начин за самопомощ!
Тук всички медицински лица ще се възмутят на моите съвети за самопомощ при екстремни обстоятелства,но тези методи съм ги изпитал върху себе си и те РАБОТЯТ!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: