Начини за спиране на кръвозагубата


А/ с пръсти

  Кръвотечението може да бъде преустановено чрез притискане с пръсти на кръвоносният съд над раната. По човешкото тяло се намират редица точки,където кръвоносните съдове може да се притиснат към костите.

фиг.

Кръвотечението от съдовете в долната част на лицето се преустановява чрез притискане на челюстната артерия към края на долната челюст – т.1

Кръвотечението от челото и слепоочието се преустановява чрез притискане на слепоочната артерия през ухото – т.2

Кръвотечението от големи рани по главата се преустановява чрез притискане на сънната артерия към шийните прешлени  -т.3

Кръвотечението на рамото и под мишниците се преустановява чрез притискане на подключната артерия към коста в ямичките под ключицата – т.4

         Кръвотечението от пред раменицата се прекратява чрез притискане на рамената артерия в средата на рамото – т.5

Кръвотечението от китката и пръстите  се прекратява чрез притискане на двете артерии в долната част на ръката при китката – т.6

Кръвотечението от долните крайници се прекратява чрез притискане на бедрената артерия към костите на таза –т.7

Кръвотечението от стъпалото се прекратява чрез притискане на артерията която минава отгоре на стъпалото-т.8

Притискането на кръвоносният съд към костта с пръсти трябва да се извършва достатъчно силно!

                                                    Б/ Сгъване на крайник

За по бързо и сигурно спиране на кръвотечението се използва и втори метод –сгъване на крайник в съседна става на нараняването.

Действа се по следния начин: засукват се ръкавите или панталона на пострадалия и се прави възел /топка от дрехите/ която се поставя в падината образувана при сгъване на ставата,намиращата се над мястото на нараняването и силно – докрай се прегъне ставата върху този възел; така че да се притисне преминаващата в мястото на прегъването артерия,захранваща с кръв раната.

фиг.

В това положение кракът или ръката трябва да се вържат и да се привържат към тялото.

 

 

В/Спиране на кръвотечение с турникет или засуквачка

Когато сгъването на ставата не може да се осъществи /например при едновременно счупване на коста на същият крайник/ се прилага този способ.

Като турникет е най-добре  да се използва някаква гъвкава и разтеглива тъкан:гумен маркуч,жартиери,презрамки и др.Преди поставяне на турникета,крайникът-ръката или кракът,трябва да се повдигнат нагоре,ако даващият първа помощ няма помощник,предварителното притискане на артериите с пръсти може да се възложи на пострадалия.

Турникета се поставя на най близката част до кръвотечението от рамото или бедрото.

Мястото,на което се поставя турникетът, трябва да бъде обвито с нещо меко,например няколко слоя бинт или парче плат.

Турникетът може  да се постави върху ръкавите или панталоните.Преди поставянето му той  трябва да се разтегне,а след това здраво да се обвие около крайникът.Стягането на крайника не трябва  да бъде прекомерно,а до такава степен че да се спре кръвотечението,при прекомерно стягане могат да бъдат премазани и да пострадат нервите.

                         Пристегнатият турникет да не се държи по-вече от 1.5-2 часа,защото може да се предизвика умъртвяване на обезкръвеният крайник .Болката от пристегнатият турникет е много силна,поради което понякога се налага той да се снема и разхлабва и по рано.

Преди да се снеме турникетът,необходимо е да се притисне с пръсти артерията,по която идва кръвта към раната и да се даде възможност на пострадалия да си отдъхне от болката,а на крайника-да получи приток на кръв,след което отново се поставя турникетът.Разхлабването на турникета трябва да се извършва,без да се бърза- постепенно.

При липса на подходяща гумена лента,пристягане на крайника може да се извърши със засуквачка .

  Материалът от който се прави засуквачка трябва да е не разтеглив  -вратовръзка,колан,връвчица,ремък и др.Редът за прилагане на този метод е: след като се обвие повдигнатият нагоре крайник,краищата на засуквачката се завързват на възел-от външната страна.В този възел или под него се провира някакъв твърд предмет,например пръчица,чрез която се засуква дотогава,докато се убедим че кръвотечението е спряно.

Не се допуска прекомерно силно усукване на засуквачката.След като се навие колкото е нужно,пръчката се превързва така че да е невъзможно само развиването и!

фиг.

При кръвотечение от носа,пострадалият се поставя да легне или да седне като отметне глава назад,разкопчава се яката,в горната част на носа /между очите/се поставя парче плат намокрено със студена вода,вкарва се в ноздрите антисептичен памук напоен с кислородна вода и се притискат ноздрите на носа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: