Селската къща / Rural house


Дворът на частното земеделско стопанство се намира обикновено в населеното място-селото.Големината му зависи от ръста на земеделското производство ,от големината на необходимите сгради които ще се разположат в него, а те са в зависимост от количеството обработваема земя (с цел съхраняване на продукцията) Тъй като в двора се разполага и жилището – къщата на стопанина ,разположението на стопанските сгради ще се обуславя от нейното разположение.Тя се явява като най-важната сграда в двора! Определи ли се разположението и ,според нея се разполагат и останалите селскостопански сгради.

След къщата следва оборът,хамбарът,сеновалът-плевня и др. Тези сгради се разполагат към едната или другата гранична страна,не много отдалечени от къщата,за да става по-лесно всекидневното им обслужване.

Видът на преобладаващото производство определя архитектурно – строителният характер на стопанският двор,теренът на застрояване също играе съществена роля при определяне на разполагане на сградният фонд:

Сградният  фонд  според предназначението бива:

А/ Сгради за приютяване на продуктивният и работен добитък: обори за работен рогат добитък , за коне ,краварник, свинарник , овчарник  и птичарник.

Б/ Сгради за прибиране и съхранение на земеделски продукти : хамбар, царевичен кош , сеновал-плевня, силозни ями за запазване на зелен фураж , плодохранилище , сушилня за плодове и тютюнева сушилня.

В/ Сгради за съхранение и ремонт на земеделският инвентар : навес, дърводелска работилница , ковашко огнище  и др.

Г/ Спомагателни сгради и оборудване: торище , фурна , клозет

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: