Разположение на сградата и добитъка


    Оборът е сграда в която се приютява продуктивният добитък ,в стопанството тя а най-важната сграда след къщата на стопанина.Обикновено се изгражда като като общ обор,към който се дострояват овчарникът и птичарникът –обикновено разделени от навеса от него,това е не случайно а се прави във връзка с отоплението на сградата(преживните животни като крави,биволи отделят достатъчно количество топлина при преработката на фуража ),отоплението на овчарника се осигурява от разлагането на тора на животните(неговото ниво обикновено е по-ниско от нивото на двора),при птичарника отоплението се осигурява чрез изграждане на големи остъклени фасади-обърнати на юг. Оборът като първа по важност сграда след къщата на стопанина се разполага и най-близо на около 10 метра от жилището ,за да може лесно да се обслужва .                                                                                   

  Оборната сграда с дългата си страна е обърната на юг  , югоизток или югозапад , като трябва да се имат в предвид и местните условия –духащият постоянно вятър през зимата, за нашите условия най-благоприятното разположение е дългата ос на сградата да сочи север-юг или с отклонение не повече от 300 .Оборната кухня трябва да бъде обърната на север!

      Легла .

  Разположението на добитъка става, като за всяко животно се определя достатъчно място,за да може да стои,да се храни и да лежи.Това място се нарича легло ( одър), а големината му се определя от големината на животното.За нашите породи леглото е с 1,10 – 1,20 м. ширина и 2,20- 2,50 м.дължина.Леглата не се отделят с преграда защото волът и  кравата са спокойни животни и не се дразнят едно от друго когато са заедно.Образуват се общи легла с определена ширина  за всяка глава добитък.ТАКОВА ОБЩО ЛЕГЛО СЕ ПРАВИ НАЙ-МНОГО ЗА 10 ГЛАВИ ДОБИТЪК.Към челната страна се поставя ясла за хранене – тя е също обща , като дължината и е колкото общото легло ,а ширината и е 0,70 м.Когато броят на главите добитък е по-малък от 10 яслите се поставят до външната стена , а при по-голям брой – между яслата и външната стена се оставя пътека за хранене на добитъка.Ширината на хранителната пътека ,която обслужва един ред е 0,80-1,20 м.,даже до 1,50м. На обратната страна се изгражда вада за отичане на урината  и водата при миене на леглата – пикочна вада .Между вадата и външната стена на обора или между две редици легла също се оставя пътека- торищна , като нейното предназначение е за почистване и изхвърляне тора от леглата.тази пътека се оставя широка 1,50-1,80 м. от средата на пикочната вада .Вадата е с широчина 0,20-0,30 м.Дължината на едно легло също е до средата на вадата .

фиг.obor1   Оборът може да има дължина най-много 90 м. , като на всеки 30 м. се прави пожарно  предпазна стена , като по изключение в нея може да се изгради двукрила врата с размери 2,00 – 2,50м.  При надлъжното разположение на добитъка -както е на фигурата ,прозорците и вратите се поставят  само на едната страна – слънчевата.

Разположение на добитъка : 1. Надлъжно в един ред легла с или без пътека за хранене-фиг:

obor2

                                                     2. Надлъжно в два реда легла-главите на добитъка са една срещу друга.При това разположение се оставя обща пътека за хранене , а торищните пътеки са към външните стени.Прозорците се поставят и на двете дълги стени фиг:

obor3

                                                      3. Надлъжно в два реда легла – главите на добитъка са към външните страни  и има обща торищна пътека .Прозорците се поставят от двете дълги страни ,но това нареждане не е толкова благоприятно за животните защото светлината пада право в очите им, от друга страна става по-лесно почистването на торът и е по-удобно отвеждането на пикочната вада към един канал фиг:

obor4

   В общото помещение може да се преграждат отделни легла – боксове за малки телета,с размери 1,15 х 1,40 м.(средно 1,50 кв.м.за едно теле).Съединени са по няколко(по четири),като образуват една обща група ,или са в два реда.Тези боксове служат до шест месечната възраст на телетата .За телета до 9 месеца или година  се отделят общи легла с размери 0,90 х 2,20м. за глава или друго помещение(телчарник) което трябва да е с външен двор ,за да могат телетата да се движат – което е много нужно за младите  животни.

                                                                   

 

   

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: