Торище /Manure-heap


Торът се набира в оборите върху леглата на животните : състои се от изпражнения,урина и подложената слама за лежане на добитъка.Съдържа соли и органични вещества, които след престояване известно време-ферментиране – добиват много ценни хранителни свойства за почвата.Ето защо той не трябва да се разпилява като смет.Мястото където се складира торът се нарича торище. Прибран в торището, торът запазва и усилва ценните си качества.За да се обслужва лесно торището,мястото му се избира в близост до оборните сгради и възможно най-далече от къщата, кладенеца и поилката за животните.

фиг.dungh1

Торището трябва да се огражда, а дъното му да се направи непромокаемо.За складиране и изнасяне на тора превозното средство, трябва да може удобно да се приближава или да минава през торищният трап.За да се запази влагата, добре е около него да се засадят дървета ,които да го засенчват.До самото торище се изгражда и пикочна яма , в която се отцежда течността от тора и в която се извежда и каналът който събира пикочта и водите при миене на обора и другите сгради.До тази яма се прави най-често и ямата на клозета в малкия стопански двор.

Торището може да се направи като платформа на терена или оформено като трап.Големината му се определя от броя на добитъка в стопанството, заедно със сламата ,която се настила по леглата,за една година животното натрупва:

  • Рогат добитък/крави,биволи/ и коне == 12,00 ~ 16,00  куб.м.
  • Овце и кози                                      == 1,00 ~  1,25 куб.м.
  • Свине                                               == 2,00 ~ 2,50  куб.м.

Площта на торището се определя и от това колко пъти готовият/узрелият/ тор ще се извозва по нивите през годината.Той не трябва да се натрупва на височина по-вече от 1,5 м. ,като извозването се извършва 2 ~ 4 пъти годишно.

фиг.dungh2

  1. Торище – платформа : Очертанието на платформата е правоъгълно.Теренът се изравнява , като се вкопава  20 ~ 30 см.Огражда се от една стеничка, която се издига над терена 20 ~ 30 см. Стеничките може да се иззиждат сухо или с варо-циментов разтвор, за да не пропускат течностите.При възможност те могат де се изградят и от бетон. Дъното се прави непромокаемо , като най-икономично е да се настеле с глина и добре да се трамбова.Настилката с  калдъръм ,фугиран с циментов разтвор или настилка от бетон с циментова замазка са възможно най-добрите варианти.На дъното се дава наклон 5 % към 1/3 от дължината , а ако се изгражда пикочна яма , наклонът се отвежда към нея. Пикочната яма се изгражда квадратна или цилиндрична.Зида се с камък ,които старателно се фугира със силно циментов разтвор ли се излива от бетон – върху които също се полага циментова замазка.Пикочната яма се покрива с дървен или бетонен капак . За да не се втичат дъждовните води от двора в торището, по околната оградна стеничка се натрупва изкопана пръст във вид на рампа,тя може да се настеле и с калдъръм , за да не се разкалва и да се предпазва стеничката от разрушаване.
  2. Торище – трап : В по-големите земеделски стопанства торът се образува в по-големи количества .Торището-платформа би заело голяма площ.за да се избегне това неудобство , торището се вдълбава в терена около         0,80 ~ 1,20 м. .Изграждането става по същият начин.При така изграденото торище торът се запазва най-добре, защото е изложен по-малко на изсушаване.Големите торища се разделят на две отделения, които се запълват постепенно.През време на запълване на едното отделение , торът в другото е “узрял”и може да се употреби.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: