Овчарник / Sheep-sheds


Големината на сградата се определя от броя на овцете,като се смята за всяка глава от 0.50 до 1.00 кв.м.Сградите се предвиждат за до 200,в краен случай до 500 глави добитък.За овните,когато са по-вече от един,се поставят подвижни прегради (бариери)или според броят им се отделят в оградени боксове с размери за всяка глава 1.20—1.50 на 2.00 м.За изолиране на малките агнета от майките в периода на кърмене се отделя помещение в големия овчарник,което се разделя на боксове с размери 1.50 на 2.00м. Формата на сградата е правоъгълник ,приближаващ се до квадрат,тази форма отговаря на навика на овцете да се събират вкупом.Ориентирането на сградата е с дългата страна на юг. фиг.овчарник за 50 овце:

sh1

  • СТЕНИ

Стените може да се изградят с подръчен материал,но такъв, който по възможност да запазва топлината в помещението зиме,защото помещението не се стопля от животните,както оборът.Средната височина на овчарника е 2.50 м.Когато стените се изграждат от плет или кирпич,основният зид които е каменен или при възможност бетонен ,трябва да се издигне над терена 0,40—0,50 м.,а също отвътре над пода поне с 30 см.Пред вратата на помещението се прави рампа ,както при обора. фиг.

sh2

  • ПОД

Подът трябва да се издига над терена 0,20—0,30 м.В овчарника не се полага друга настилка освен 8—10см пясък,върху който се нахвърля слама ,която пази от замърсяване.В някой места у нас подът се вдълбава 20—30 см. в терена.С това се дава възможност торът да се натрупва по-дълго време без да се изхвърля често.Така се образува и топла подложка за лежане на животното ,сравнително суха и удобна. При такова вдълбаване ,височината на основният зид се издига с 20—30 см. над нивото на терена –като цокъл ,за да не навлиза вода в помещението. За влизане на животните се прави и вътрешна рампа.Височината на помещението се увеличава с 20—30 см.,на каквато височина се оставя натрупването на тора.

  • ПОКРИВЪТ

Прави се на една плоскост (на една вода) ,покривната конструкция се прави с подръчен материал.Таванска конструкция над помещението не се прави.При по-голям отвор на покрива,билото или средните “столици”се подпират с вертикални стълбове.Мястото им ще се определи с оглед на това ,как са разположени яслите в помещението.Стълбовете за да не загниват стъпват на масивни подложки от камък или бетон.Подложките трябва да са високи 30—40см. от пода ,като се държи сметка за натрупването на тора.Покривният материал за настилане на покривът е от керемиди ( а ),но може да се използва и слама ( б ).Овчарник,строен от плет и покрит със слама, с дължина повече от 20 м.задължително се изгражда пожарно предпазна стена от тухли или камък.Ако овчарникът е зидан с масивни стени ,пожарно предпазните стени се изграждат на всеки 30 м.

а) Покрив с “турски” или “манастирски”тип керемиди:Този тип керемиди се приготвя ръчно с преси .Керемидите са с размери 35/15 см.Тяхната форма е част от неправилен конус.Те са заоблени във формата на улей и дъждовните води лесно се отичат.Употребяват се при наклони на покрива от 22 градуса до 30 градуса,като в 1 кв.м. се нареждат 55 броя Нареждането на керемидите става върху дъсчена обшивка на тънък 2—3 см.пласт от кал и плява или без такъв,като се започва от долния край и се “върви”към билото.Долните редове керемиди се нареждат една до друга хоризонтално с вдлъбнатата част нагоре,а във вертикално следващият ред ги застъпва с 1/2 дължина.За да се избегне свличане и разместване от силни ветрове през няколко реда керемидите се замазват с вароциментов разтвор .Билата и ръбовете на покрива се покриват със същите керемиди замазани с вароциментов разтвор 1:2:10 (1 част цимент, 2 части вар , 10 части пясък) Манастирският тип керемиди са по-големи и имат дължина 40 см.и ширина средно 18 см. – те се различават от турските керемиди освен по размера и по това че по средата на изпъкналата част има зъб който служи против свличане, нареждането е както при турските керемиди.Основен недостатък на този покривен материал е по-голямото тегло върху покривната конструкция, поради застъпването с 1/2 керемида.

r1

б) Покриване със слама: Покриването със слама се използва при селскостопански постройки.Този вид покривен материал е силно пожарно опасен, поради което е задължително да се прилага на отделно стоящи сгради,отдалечени на разстояние не по-малко от 30 метра от останалите сгради във двора! Покриването се извършва , като върху ребрата на покрива през около 30 см. се заковават летви 3/4 см. или 4/4 см. по начин, да се образува една скара ,върху която да се нареждат сламените пластове.Сламата се завързва за летвите с галванизирана тел през средата и се прегъва надолу по наклона.На следващата по-горна летва привързването става по същият начин,като прегъната слама пада върху поставената по-долу и така до билото.Върху сламата се поставят хоризонтални летви ,които се пристягат плътно с тел към ребрата по такъв начин че да притискат сламата колкото се може по-добре и да не дават възможност вятърът да я разпилява и размества. Обикновено сламата употребявана за покриване е ръжена и за покриване на 1 кв.м. са необходими средно 5 кг.При това покриване се изразходват значително количество тел за връзване , а именно около 0,75 кг. на кв.м. при дебелина 1,1/2 мм.

r2

  • Осветление, прозорци и врати

Казаното за прозорците и вратите на обора се отнася и за овчарника.Вратите на малките сгради трябва да са широки най-малко 1,50 м.,а на големите –2,50 м.

  • ЯСЛИ

Те се наричат още и ракли ,подвижни са и могат да се поставят навсякъде в помещението.Раклите се правят единични(разполагат се до стената )или двойни(разполаган се в средата на помещението), те се правят с дължина 1,50 – до 3,00 м. Броят на раклите се пресмята като място за хранене на една овца е с ширина 0,30 –0,50 м. и според броя на главите се определя и броя на раклите .Трябва да се държи сметка за това че всички овци трябва да се хранят едновременно.Раклите се нареждат на разстояние 1,50 м. една от друга .Пример – на ракла дълга 2,00м. от двете и страни мога да се хранят 8 – 10 глави големи и по-малки овци.

sh3

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: