Помощни сгради в селската къща / Support buildings in the village house


  • Хамбар за зърнени храни

  • Разположение на сградата,складиране на зърното

Хамбарът е сградата,в която се складират зърнените храни,за да се запазят за по-дълго време,като зърното трябва да е достатъчно изсушено,за да може да се запази.Хамбарът в малкото земеделско стопанство е малка дървена сграда и трябва да се строи близо до жилището или на място,където лесно да се наблюдава от стопанина.Хамбарът обаче не трябва да се разполага близо до пожарно опасна сграда, например сеновал или плевня.Постройката се разполага свободно от всички страни и не трябва да бъде долепена до друга сграда,за да може от всички страни да я духа вятър, така че да проветрява складираното зърно.За да става лесно разтоварване на зърното той се разполага така, че колата с която се транспортира да може да се доближи до него, той може да се изгради и в единия край под стопанския навес с което се икономисва покривна конструкция.Помещението на хамбара се разделя с подвижни ниски дъсчени прегради – около 1,00 м високи , за складиране на различно зърно.Големината на хамбара се определя от количеството на зърното ,което ще се складира в него.Средно се смята 0,35 – 0,45 кв.м. площ за 100 кг. зърно , като трябва да се има в предвид, че не трябва да се натрупва  по-високо от 0,80 см , иначе може лесно да се “запари”/ неможе да се проветрява и трудно се прехвърля! Хамбарът е свързан винаги и с един тесен чардак по цялото протежение на сградата или пред входа.Той служи същевременно и като рампа при стоварване и разтоварване.Очертанието на сградата почти винаги е квадратно.

rh1

  • Конструктивни части  на сградата
  1.     Стени

  Сградата се строи от паянтова конструкция , която отвътре се обшива с дъски.Дъските трябва да са дебели 2,5 – 3 см, коват се хоризонтално или вертикално, като се съединяват на глъг или зъб.Дъските трябва да са рендосани ,за да не събират прах и лесно да се чистят. Ниските прегради ,които отделят видовете зърно , трябва да са със същата дебелина и да бъдат рендосани.Те се правят подвижни, за да може ограденото място  да се намалява или увеличава според нуждата да се съхранява един или друг вид зърно.Височината на помещението е 2,00 м.до изгледните столици.За осветление на помещението могат да се оставят в стените малки пролуки или прозорчета , те са без стъкла и се затварят с капаци.Построяването до семечистачни отделения или ярмомелки не е допустимо , освен ако хамбарът не е изолиран с пожаропредпазна стена.

rh2

2 . Под   – изгражда се от дървен гредоред, над който се наковава дъсчен под от 3 – 4 см.дебели дъски , съединени на глъб и зъб и рендосани.Нивото на постройката е издигнато на 0,50 –0,80см над терена.Конструкцията на стените се полага само върху отделни масивни колони.С това се постигат две изгоди:проветряването  на пода става по-добре и се препречва пътя на мишки и други вредни гризачи да нападат зърното.Тези колонки могат да се изградят от тухли, камък или бетон, могат да се използват и отделни каменни блокове.Добре е страничните вертикални плоскости на колонките да са по възможност гладки и наклонени навън,за да се попречи на гризачите да се катерят по тях.До хамбара се стига по дървена стълба ,която се прави подвижна, като се изважда или вдига нагоре.Вратата на хамбара е кована , с обикновени размери.

3.  Покрив – над хамбара таванска конструкция не се прави, за да може помещението да се проветрява и през покрива.Конструкцията на покрива се прави от дървен подръчен материал.Покривката непременно трябва да е пожароустойчива , например керемиди.Те се редят на летви или тънки гредички.Стряхата се наддава 0,80 м. и по-вече, за да се пазят стените сухи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: