Зелен фураж-силозни ями /Green fodder- silos pits


Когато фуражът се консервира /силажира/ в зелено състояние, той запазва по-голяма хранителност,отколкото сухият – сеното ,сламата и др. При такова запазване в зелено състояние се предизвиква ферментация – образуват се полезни вещества, които запазват фуража и задържат хранителните му сокове.Складирането  трябва да става в натрупано състояние, така че фуражът да няма съприкосновение с въздуха. Фуражът се натрупва и трамбова плътно, без да се образуват празнини от въздух – за да се изпълни това условие ,което предпазва фуража от ферментиране и разваляне той трябва грижливо да се пресова.Най подходящата форма за ямата са кръгла,многоъгълна или квадратната,  тези форми позволяват най-добро и плътно напластяване на фуража.Големината на силажната яма се определя от дневната дажба на добитъка—веднъж начената ,храната от силоза трябва непрекъснато да се изразходва , защото от стоене на открито/при достъп на въздух/тя се разваля за два—три дена. За ежедневна  дажба ,средно се смята количеството фураж,съдържащо се в 1 кв.м. площ от силоза ,с дебелина 10 см. – количество потребно  за четири глави едър рогат добитък/крави, биволици/,за два коня , за десет овце или двадесет свине.През зимата дневната дажба трябва да се състои наполовина от суха храна  – сено или слама  и наполовина от силажна храна !

Силозът може да се изгради над земята или да се вдълбае – последният е по-икономичен за изграждане.При вдълбаните силози – наречени силозни ями, дъното на силоза трябва да е 0,50 – 0,60 м. над най-високото ниво на подпочвените води. Вдълбаването в терена може да бъде от 2,00 – 3,50 м. , но обикновено се приема 3,00 м., като тази височина е най-удобна за складиране и изземване на фуража. Силозната яма се вкопава 2,00 – 2,50 м. в терена , а се оставя над терена 0,50 – 1,00 м. Покриването се прави с пласт пръст , дебел от 0,30 – 0,50 м. Предварително обаче ямата се покрива с дъсчен капак и се прави глинена замазка с 5 – 10 см.дебелина.

Изграждането на силозните ями може да стане :

  1. Стените и дъното на изкопаната квадратна яма се облицоват с около 40 см. дебел пласт набита мазна глина  и същевременно се обграждат с 1/2 тухлена зидария на сухо, или на циментов разтвор.Тухлите трябва да са избрани здрави и добре изпечени, а циментовият разтвор да бъде в пропорция 1:3 – 1:4. Варов разтвор НЕТРЯБВА да се употребява – защото не издържа на образувалите се киселини при ферментация на фуража.Стените трябва да имат наклон към дъното на ямата  около 2%.Облицовката с глина може да се замени изцяло с тухлена зидария  на циментов разтвор – дебела най-малко 25 см.Стените и дъното трябва да се измажат с циментово гладка замазка 1:2 , като всички ъгли се заоблят.                                                                                                фиг. silos1
  2.  За предпочитане е както стените , така и дъното на ямата да се изградят от трамбован бетон.Ако ямата е единична, трябва да се направи кръгла, а ако ямите са няколко, трябва да се направят квадратни или шестоъгълни, съединени с общи страни. Съединените с общи стени силозни ями имат само едно неудобство : след изпразване на едната яма , фуражът в съседната яма е изложен на измръзване.Ето защо за предпочитане е те да се съединяват в редици.

           фиг.silos2silos3

           Когато броят на добитъка в стопанството е по-голям , то силозната яма се изгражда с формата на трап /правоъгълна/ – вкопана в терена 1,50 , а стените и са издигнати над терена 1,00 м.—обща дълбочина 2,50 м.За по-лесно обслужване едната страна е оставена полегата , във вид на рампа.След запълването , този вид силажна яма се покрива с пласт глина, пласт слама, глина и пръст.Над ямата се прави покрив с покривен материал от слама или царевичак.Ямата се обзижда с каменна зидария 0,40 м. дебелина на циментов разтвор 1:4 и се прави добре загладена замазка.

           фиг.  за 16 глави едър рогат добитъквместимост 50 тона:pits

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: