Сеновал и плевня / hayloft


  •    Разположение на сградата и конструктивни части – Сеното и сламата в земеделските стопанства се използват за храна и за постилане на леглата в сградите за добитъка.Запазването им може да стане , като се складират на купи на открито,под навес или в сграда,наречена сеновал или плевня. Сградата плевня-сеновал в частното земеделско стопанство  се разполага далеч от другите стопански сгради, но недалеч от общият обор.Най-подходящо място в случая е срещу редицата стопански сгради .Самата сграда се строи обикновено на два етажа, като първият етаж служи за плевня като се смята че в 1 куб.м. се събира      70 – 80 кг. добре напластен фураж.  hayloft
  • Стените /на плевнята/най-често се изграждат с каменна зидария , а на горният етаж/ сеновалът/ са паянтови , с пълнеж от кирпичи , дъсчена обшивка  или плет.Каменната зидария на плевнята може да се изравнява с дървени рамки ,вместо с тухли ,което разнообразява изгледа на сградата.Каменните стени не се измазват , а само се фугират с варов разтвор. В масивните срещуположни стени се оставят пролуки ,за да става добре   проветряването.Те служат и за осветление ,защото на тази сграда прозорци не се оставят.Пролуките са тесни и високи отвори  = 10~15 х 50 см.,разполагат се единично или събрани на групи в различни фигури ,които разнообразяват монотонният вид на сградата.    В паянтовите стени на вторият етаж,тези пролуки се правят най-често в ъглите,образувани от стълба и паянта ,където пълнежът се спира на 50 см.под рамката.
  • Подът на плевнята / първият етаж/ се издига 20 – 30 см. над терена и се настила най-често с трамбована глина .Таванска конструкция над плевнята се прави с дървен гредоред от подръчен материал, без междинен под и др. Подът на сеновала /втория етаж/ се наковава с полуобли гредички с 5 см. дебелина .Над сеновала не се прави таванска конструкция.
  • Покривната конструкция на сеновала трябва да е без средни стълбове, за да не пречат на прехвърлянето на сеното.Покривът трябва да е седлообразен /на две води/ , като стряхата се наддава , за да се запазят стените , особено ако е дъсчена обшивката.Покриването на сградата се прави възможно най-икономична ~ турски керемиди или цигли.
  • Вратите за плевника и сеновала се оставят обикновено по дългата дворна страна и то една над друга .Те имат размери 1,50 х 2,00 м. До площадката на втория етаж се прави проста дървена стълба 0,60 ~ 0,70 м. широка , като височината на стъпалото трябва да бъде  20 ~ 25 см. За улеснение качване и снемане на балите слама , на втория етаж се изгражда проста повдигателна уредба.


  • Формула за стъпала на стълба / Formula for the steps of the ladder :step

h = 20~ 25 см.

2 h + b = 63

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: