Баластрена настилка / gravel surfaces


Баластрена настилка се прави, когато липсва камък за направа на трошенокаменна настилка,а има в изобилие доброкачествена баластра.Баластрата за настилката  не трябва да съдържа органични вещества и да няма зърна с лещовидна форма, плочки или пръчки с дължина, по-голяма от удвоената им дебелина.

Баластрената настилка се прави обикновено през същата година , през която е направено земното платно, при условие че е добре уплътнено.В зависимост от натоварването на пътя и вида на почвата на земното платно, баластрената  настилка се полага в пътното легло направо върху почвата или върху основа от пясъчен слой или основен калдъръм.

фиг.gravel1

Дебелината на баластрената настилка в зависимост от натоварването на пътя е от 12 до 22 см. в уплътнено състояние , при основа от здрава почва или пясъчен слой и от 8~12 см.в уплътнено състояние върху основен калдъръм.

фиг.gravel2

Баластрената настилка с дебелина над 15 см. се прави в два слоя.Дебелината на долният слой е около 60% от цялата дебелина на настилката , а на горния   слой – 40% , но не по-малко от 8 см. в уплътнено състояние.

При наличност на баластра от различни скали и с различна твърдост, настилката се прави на участъци с дължина най-малко 100 м.от еднородни материали.

Уплътняването на баластрената настилка се извършва с леки валяци/8~10 тона/ на всеки слой поотделно.Овалването на горния слой се извършва при поливане с вода в ограничено количество/ 2 ~ 3  л/м2  на всеки 10 см. дебелина на настилката / , за да се избегне измиването на дребните частици.Броят на минаванията на валяка върху всяка точка на настилката зависи от дебелината и ;и от твърдостта на камъка –за долният слой  15 ~ 20 пъти , за горният слой         10 ~20 пъти  и за еднослойна структура  20 ~ 40  пъти.При овалване на баластрена настилка , препоръчва се валяците да се движат само в едно направление.Окончателното уплътняване на баластрената настилка става от движението по нея.Коефициентът на уплътняването се приема 1,25 ~1,30.

Напречният наклон на баластрената настилка  е  2 ~ 3 %, на банкетите = 3 ~4 %, на земното легло = 3 ~ 4 %.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: