Настилка от равен калдъръм/equal cobblestones


Тази настилка се прави от подбрани обли/речни/камъни или “ломени”/добити в кариера/ При употреба на варовици за направата на равен калдъръм трябва да се има в предвид, че устойчивостта на мраз на този камък даже когато е добит от една и съща кариера е различна.

При нареждане на калдъръма не се допуска смесване на ломени и обли камъни, както и смесване на камъни от еруптивни и утаечни скали ! При наличност на камъни от различни скали  и якости, направата на калдъръма се извършва на участъци с дължина най-малко 100 м от еднородни камъни.

Равният калдъръм се нарежда върху оформено и добре уплътнено пътно легло, направено върху почвата или върху слой от пясък или друг дрениращ материал.

фиг.cobbleston1

Нареждането на калдъръма трябва да се извършва чрез подбор на камъните по височина , като по-дребните се нареждат по средата на настилката , а     по-едрите  в краищата. Подбор трябва да се прави и по отношение лицето на камъните , така че да не се смесват дребни камъни/с малки лица/ с едри камъни.

Равният калдъръм от камъни с правилна четириъгълна форма се нарежда на редове, а от камъни с неправилна или многоъгълна форма  – по обикновен начин/циклонно нареждане/.Отделните камъни в калдъръма се нареждат отвесно и с добра връзка – без дълги фуги.

фиг.cobbleston2

Дълбочината на потъване на камъните в пясъчният слой се движи 1/3 до 1/4 от височината им.Дебелината на равният калдъръм за настилка е от 14 до 20 см. Калдъръмът след нареждането и трамбоването му, трябва да бъде заклинен с каменни отломки с размер 15 ~ 20 мм., след това наново се трамбова и се запълват фугите с трошляк  5 ~ 15 мм. След запълване на фугите се извършва овалване на калдъръма , отначало с лек валяк = 5 – 8 тона , след това с тежък   8-12 тона.Овалването се извършва от краищата на калдъръма към средата, като се следи улягането да бъде равномерно.При липса на подходящи валяци на мястото на строежа и когато калдъръма служи за укрепване на банкети , отводнителни канавки – овалването се заменя с ръчно или машинно трамбоване.След окончателно овалване, калдъръмът се настила с едрозърнест чист пясък.

Напречният профил на настилката от равен калдъръм трябва да бъде изпъкнала дъга  или парабола с общ наклон 3% .Банкетите се правят с наклон до 5 % и при слаба почва се укрепват.

Равният калдъръм е правилно нареден ако отговаря на следните изисквания:

  • в надлъжно направление на настилката не трябва да има “вълни”и отделни изпъкналости и вдлъбнатини
  • при пробно трамбоване с трамбовка от 25 кг.-камъните да не потъват.
  • надлъжни фуги на протежение на по-вече от два камъка не се допускат.При нареждане на калдъръма на редове, фугите трябва да бъдат разместени.
  • напречният профил на настилката и на пътното легло трябва да има предвиденият наклон с допустими отклонения   +/-  0,25% и да бъде без вълни.
  • да бъде спазено условието –едрите камъни в края на настилката ,а по-дребните в средата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: