Трошенокаменна настилка /Through cobble stone pavement


Трошено каменните настилки се строят като самостоятелни такива и като основа на подобрени и трайни настилки.Нормалният напречен наклон на тази настилка е  3 ~ 4 %,на банкетите – 5%,на пътното легло – 4%.

фиг.pavement1

Трошено каменната настилка се полага в пътното легло направо върху почвата,върху пясъчен слой или върху основен калдъръм.

фиг.pavement2

Дебелината на тази настилка в уплътнено състояние зависи от твърдостта на камъка и варира от 8 до 12 см. когато е върху основен калдъръм и от 15 до         20 см. когато е върху земното легло.За направата на трошено каменни настилки се използват камъни от твърди скали с размери 25 – 50 мм., а от меки скали размерите им са  35 – 75 мм., като запълващ материал се използва трошляк или по изключение пясък.

Пренастилката върху износена стара трошено каменна настилка се прави обикновено с дебелина 10 – 12 см.в уплътнено състояние.  Старата  трошено каменна настилка  се приспособява за основа на новата чрез изсичане на гърбиците и запълване на трапчинките с трошени камъни. За задържане на новата настилка в краищата на старата се изрязват клинообразни вадички с ширина 40 – 50 см. и дълбочина /при банкета/ 10 см.Леглото на новата настилка след подравняването му се почиства от прах и  кал след което се овалва с лек валяк или се трамбова.

Настилането и овалването на трошено каменна настилка  с дебелина над 15 см./в уплътнено състояние/ се извършва  на два слоя , настилки с по-малка дебелина ,на един слой.Първият слой се овалва с леки валяци без хвърляне допълнително на трошляк, след това се овалва с тежки валяци с последователно запълване на повърхността с трошляк или пясък.Хлътналите места по настилката през време на овалването се изравняват с настилане на трошен камък.

Овалването на трошено каменна настилка  започва на сухо с по-лек валяк от краищата на настилката, като задното колело на валяка застъпва около 30 см.от банкета ,следващото овалване –застъпва около 30 см. от предходната валирана ивица.След затягане на настилката от едната страна , валякът овалва и другата , като последно се валира средната част на пътното платно. След наместването на отделните камъчета едно до друго и отчасти затягането им, започва валиране при ръсене на вода , което продължава да окончателното овалване на пътя.Не се допуска овалване с поливане с кофи с вода или със силна струя. Така оваляната настилка се посипва с трошляк за запълване на фугите, изчетква се с метли при изобилно поливане с вода, това се повтаря до пълното запълване на фугите , след това се настила тънък слой пясък и се оставя няколко дни да изсъхне – след това настилката е готова.

Настилката се смята за готова , когато престане да се огъва под тежестта на минаващият валяк и подхвърлените камъчета /от вида на настиланият камък/се смачкват, без да потъват в нея. Коефициентът на уплътняване се приема 1,30.За овалване на трошено каменна настилка в зависимост на температурата , вида на камъка и дебелината на настилката е необходимо от25 до 40 литра вода за 1 м2 настилка.

За странично укрепване на настилката в краищата и – при банкетите могат да се поставят скрити каменни бордюри, те се оставят около 5 см. по-ниско от горната повърхност на настилката –така че след овалването  те да се изравнят с настилката.

Банкетите при необходимост се подобряват чрез настилане върху тях на баластра , металургична сгурия, камениста почва и др. с дебелина на пласта  5 – 10 см. или чрез направа на равен калдъръм.

Повърхността на трошено каменната настилка трябва да бъде равна , без издутини /гърбици/ или вдлъбнатини – в които да се събира вода.Между  настилката и поставена летва в напречно направление не трябва да има празнини по-големи от 15 мм. , а в надлъжно направление при дължина на три метрова летва не трябва да има празнини по-големи от 20 мм.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: