Бетонни настилки / concrete flooring


Бетонните настилки по правило се строят на втората година след направата на земното платно.В места, където земното платно е изложено на продължително слягане, особено в блатисти и мочурливи места , бетонни настилки не трябва да се строят.

При слаби почви и при затруднено отводняване, бетонната настилка се полага върху пътното легло,след нанасяне на пясъчен слой с дебелина 15 – 20 см.

Дебелината на бетонните настилки е от 13 до 23 см , в зависимост от влажността на почвата.Пътното легло трябва да има равна повърхност с еднаква плътност и напречен наклон 3 – 4 %, като напречният наклон на  бетона е    1,5 – 2 % , а на банкетите – 4 %.Бетонните настилки се правят обикновено в един слой.

фиг.conc1

В извънредни случаи се допуска изграждането на тази настилка в два слоя, като за долният слой се използват по-слаби трошени камъни, като дебелината на долният слой е 2/3  от общата дебелина , а на горният слой – 1/3, но не по-малко от 6 см.Бетонните настилки с дебелина 18 см и по-вече се правят без удебеляване в краищата ; при дебелина по-малка от 18 см. – краищата на бетонната настилка се удебеляват, като преходът от удебеленият край до нормална дебелина се прави на широчина 100 см. С цел усилване краищата на настилката се допуска и употребяването на желязна арматура.

Бетонните настилки трябва да бъдат разделени на отделни плочи посредством напречни и надлъжни фуги.

фиг.conc2

Напречните фуги се разполагат перпендикулярно на пътната ос на разстояние една от друга от 10 – 15 м. По-малките разстояния се употребяват , в кривите на пътното платно или при нееднородни почви. Тези фуги служат за разширяване и свиване на плочите при денонощните и сезонни температурни колебания.Напречните фуги могат да бъдат разместени или неразместени.Разместването на плочите не трябва да надвишава 1,00 м., ширината на фугите е 1,5 – 2 см.

Надлъжните фуги се правят успоредно на пътната ос, както фугите за разширяване и свиване.

Фугите се запълват със смес от битум и пясък или каменно брашно или други еластични материали.

Когато е необходимо точно “фиксиране “ на отделните плочи една спрямо друга—те се съединяват с железни пръчки с дължина  80 см. и Ф 12 – 20 мм. равномерно разпределени на разстояние не по-вече от 65 см.

фиг. conc3

Ориентировъчният разход на цимента в 1 м3 готов бетон е:

– за еднослойна бетонна настилка – от 300  до 400 кг. цимент при марка на бетона най-малко “200”

– за долният слой на двуслойните настилки  – най-малко 270 кг.цимент при марка на бетона най-малко 140.

След окончателното изглаждане на бетонната настилка, тя трябва да бъде защитена от бързо изсъхване и от вредно въздействие на дъжд, слънце, вятър и мраз.През летният период тя трябва да се поддържа във влажно състояние в течение на  10 – 15 дни., като движението по нея е възможно не по-рано от 15 – 20 дни след окончателното и завършване.

Бетонната настилка се смята за добре изградена , ако при полагане на 3/три/метрова летва в надлъжна посока – няма празнини по-големи от 5 мм., а напречният профил се проверява с “нивелир” .Якостта на натиск на проба от настилката не трябва да бъде по-малка от 200 кг/см2 след 28 дни от окончателното и завършване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: