1950 г.-Селското жилище / rural housing


      Къщата в двора на  земеделският стопанин се изгражда преди стопанските сгради, тя се използва освен за живеене ,така и в производствената работа на стопанството.Малката оборна сграда няма оборна кухня, така че приготвянето на част от храната за добитъка се извършва в кухнята на жилището.Ето защо в изградените помещения в жилището е отредено едно по-обширно наречено – КЪЩА ,което служи като кухня-столова,както дневна и като кухня за стопанските сгради.Старата селска къща е изградена  и нагодена според местните условия на живота – бита,климатичните условия и подръчните материали.Народното творчество е установило в даден район почти еднакво разположение на помещенията и външният архитектурен характер.   фиг.house1   Планинската къща е почти винаги на два етажа,като в приземният се разполагат стопански помещения.При полския терен не съществуват трудности къщата да се строи само с приземен етаж.Така се е създал различният архитектурен облик за южните и северните райони на страната,къщата се строи не по един и същи тип навсякъде , като определящо е теренът. Приземният етаж на къщата трябва да е издигнат с 0.30 м. над средното прилежащо тротоарно ниво.Жилищните помещения трябва да са обърнати към слънчевата страна.Всяко жилище трябва да има: преддверие,спалня,обща стая(кухня,дневна),дрешник,избено помещение (килер)и по възможност чардак(тераса).Най-малките размери на помещенията са : преддверие—2.30  кв.м. ; спалня—12 кв.м. ; обща стая – 18 кв.м.; кухня – 10 кв.м. ; тоалетна(клозет) –1.10 кв.м.Най-малката светла височина на помещенията за живеене  е 2.60 м.          фиг.

house2

  •   ОБЩА СТАЯ (кухня-дневна,къщи)

    В жилището като централно помещение се очертава едно просторно помещение, наречено къщи или пруст.От названието на това помещение е получила името си и самата жилищна сграда –“къща”.Това помещение служи като  кухня,дневна и столова на семейството, т.е това е ядрото на жилището.Тук семейството прекарва почти целия ден,особено зимно време.Помещението трябва да се осветява добре и да има изглед към повечето страни на двора.За предпазване от студ и вятър при входа на общата стая трябва да се изгради едно преддверие(антре),старите жилища не са имали това преддверие затова общата стая се е затопляла трудно.Трябва да се отдели място и за приготвяне на храната,  както и на       хляба—нощвите,сандъкът за брашното,ето защо това помещение е по-просторно, като към него се изгражда и отделно помещение –килер.От килера трябва да може да се слиза към зимника, въпреки от външният вход за него. Килерът трябва да има размери 1.50—2.00 на 3.00—4.00 м., а изложението му трябва да бъде северно. фиг.

house3

  • СПАЛНЯ

     В жилището се  трябва да не липсват необходимите помещения за спане.Броят им зависи от членовете на семейството .Спалнята трябва да има изглед към изток, юг или югоизток и да има достатъчно големи прозорци.Едно легло има размери    0.80—0.90  на     1.90—2.00 м. Желателно е в спалнята да се предвидят един или два стенни долапа – дрешници.При разполагане на леглата е желателно те да се допират до вътрешни стени. фиг.

house4

  • Чардак ( веранда,покрита тераса)

      Част  от жилището е и чардакът – покрито място, продължение на жилището.Той винаги е обърнат  към вътрешният двор, така че от него да може да се наблюдават стопанските постройки и целият двор.Чардакът заема част от дължината на лицето на къщата или цялата и дължина.Най-малката ширина на чардака е 2.00 м.,подът и височината му са на еднакви равнища с тези на жилищните помещения. фиг.

   Влизането в къщата става обикновено през чардака .Най-добрият архитектурен мотив в изгледа на селската къща се оформя от чардака ,той е и характерният мотив в нашата битова архитектура. В повечето случаи конструктивният елемент на чардака  е дървената греда и дъски украсени с резба и др.   В полската къща  чардакът е непосредствена връзка между жилището и двора. В планинската къща ,която се състои от два етажа , чардакът се разполага на горният етаж , като стълбата до жилищният етаж се развива в чардака. фиг.

ver1ver2

  Стълбата до жилищният етаж  може да се развие и  от приземният етаж(зимника),като това помещение в което се развива ,тогава се използва и за лятна кухня.

  • Зимник

    В полската къща  зимникът се вкопава в терена , ако не се достига до подпочвени води.        В планинската къща  той заема приземието или част от него .Той трябва да бъде сух и висок поне 2.00 м.Трябва да бъде достъпен отвътре(през килера или общата стая),но трябва до него да има и външен достъп.Външният вход трябва да е удобен и под покрив(например покривът може да бъде продължение на стряхата).

  • Таван

   Наложен е покривът с надзид за да се увеличи таванското помещение.Таванът е неразделна част от жилището , свързан със стълба , той става по използваем.Стълбата може да се развие в килера във връзка със зимничната стълба. Селската къща трябва да има правилни очертания без излишни чупки, издадени части и др.за да не се предизвикат ненужни начупвания на покрива.  фиг.

house5

r1

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: