пещ за хляб /oven for bread


       Фурната /пещта/ се разполага  близо до къщата като самостоятелна сграда.Тя може да се подслони и под покрива на самата къща,като се дострои към нея , а също и под навеса.В планинските райони ( Родопския край) те се изграждат и  в самата къща – в пруста.

   Площта за печене се прави продълговата ( яйцеобразна ),за да се използва по-добре.Тази форма се конструира така: с радиус а = 0,45 м. се описва половин окръжност – широкият овал : стеснената част се образува от дъги с радиус       3 а=1,35 м. От центъра , лежащ на продължения диаметър на полуокръжността,  се отмерва дължината и се очертава вратичката – фиг:

  oven

   За да се използва топлината на газовете , които се образуват при горенето , те не трябва да излизат направо от вратата на пещта, а през 2 – 3 коминни канала , които се правят за тази цел над пещта.Така фурната се затопля по-добре и по-бавно изстива.Самата пещ трябва да се изолира от всички страни, за да се запази от бързо изстиване.Пещта се издига на височина около 1м. Тя се настила с глинена замазка  5—7 см. или с отделни кирпичени плочи 40 х 40 см., положени върху пласт от      5 – 8 см. пясък.Дава се и малък наклон от 5% за по-лесно обслужване и горене.Пред вратичката се поставя бетонна плоча или дялан камък, за да се запази тази част на фурната от трошене при обслужване. Вратичката има размери 50 на 25 – 30 см. Големината на пещта зависи от количеството на хляба който ще се пече при едно палене.Средно за около 50 хляба, големината на пещта трябва да е     0,90 х 1,50 м.  Над пещта се засводява плоска купола, на която се оставят 2—3 отвора 15 х 20 см за каналите на дима, които се изграждат на тази купола.Те се извеждат към предната част, където се издига коминът.Той има напречно сечение   15 х 40 см. При чупката , където коминът започва да се издига вертикално, се поставя хоризонтален ламаринен капак , с който може да се спре излизането на топлия въздух от пещта.За да се прибере димът, който неизбежно излиза и от вратичката , до комина се иззижда още един отвор 15 х 25—30 см.Засводяването и зидането на каналите над свода става с глинен разтвор и избрани добре изпечени тухли, а при възможност – с огнеупорни (шамотни)тухли.    Пещта отдолу се изолира със самото издигане – нареждат се най напред едри камъни , после по-ситни , след това чакъл и пясък.Околовръст  до своето равнище площта се огражда с каменни стени , а след засводяването те продължават нагоре с тухли .Зида се с варов разтвор.Пространството между тях и над свода се запълва с пясък  с дебелина не по-малко от 30 см. Отгоре се покрива с керемиди , а при възможност – с тънка бетонна плоча. За да тегли по-добре , коминът трябва да се издигне поне още 1,00 м. над  покривната плоча , двата отвора горе при завършека на комина се съединяват в общ димоход.

 • КЛАДЕНЕЦ / Spring

         Тъй като няма да отделям отделна публикация за този не по-малко важен елемент на селската къща, също така няма да се спирам на начините за намиране на вода, както и иззиждането на кладенеца – на тази снимка е мой проект за обличане на бетонна гривна с речни камъни фиг.

  spring1

  Бетонната гривна беше поставена като завършек на кладенеца и отгоре имаше ламаринен капак, след завършване на ремонта- кладенеца придоби този вид:

     Технологията на облицовката е следната :

     # всеки речен камък се разрязва на две половини,като се използва ъглошлайф  и диск за рязане на теракотени плочи (среза не се извършва нацяло , а се маркира като делителна линия – разцепването се извършва с длето и чук)

  # срязаните речни камъни се залепят към бетонната гривна с автомобилен кит, като предварително повърхностите се изчеткват от прах с телена  четка (внимава се да не се изцапат лицата на вече залепените камъни ) spring2

  # тъй като се образуват кухини между така залепените камъни , в тях се щприцва лепило за плочки = СМ 11 – което е основно свързващо вещество ,а авто кита е за моментно фиксиране.Щприцването се извършва с автощприц като се внимава да не се зацапат лицата на камъните,разбира се разтворът на лепилото СМ 11 е по-рядък.Запълването с този разтвор се извършва така че лицето на камъка да изпъква.

    # след окончателно втвърдяване на свързващото лепило  ~ 3 дни , с тънка четка се очертават фугите,  аз използвах латексна боя , която придоби този приятен жълт цвят след лакиране на цялата конструкция.Желателно е при изграждане на облицовката да степенувате камъка, като в основата поставяте по-едрите , това дава визуален ефект за “височина” , както и да избягвате “редовете” -това дава визуален ефект за “масивност”!

6 коментара

 1. Николай Кенов | Отговор

  От дядо ми беше останал един учебник по архитектура , като се почне от как се прави покрив ,дограми ,стълбища до селска тоалетна на двора.Та в този учебник я имаше тази фурна.Къде изчезна нямам представа.Върнахте ме в детството а съм вече на 60 години.
  поздрави Николай Кенов

  1. Благодаря за Вашия интерес, радвам се че съм предизвикал „положителни“емоции.Учебникът е „Учебник по АРХИТЕКТУРНО ПРОЕКТИРАНЕ за втори и трети курс на строителните техникуми“-издаден в София през 1952 година с АВТОР –АРХИТЕКТ Д.КОЕВ.За да бъда коректен в началото на публикациите за селската къща съм споменал източника на информацията
   https://krispeshi.wordpress.com/2012/01/02/%D1%81%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B0/.

   1. Николай Кенов

    Благодаря за отговора Ви.Доколкото помня във въпросния учебник имаше още един или да модела селски пещи.Имаше също огнище с подвижен казан за приготвяне на топла храна за животинската челяд.Възможно ли е да ги качите на страницата си?Или да ми ги пратите в личен имейл.От есента търся по тавани и мазета въпросната книга но е изчезнала през годините.Това лято имам намерение да продължа строежите си,имам къща в района на Котелския балкан.поздрави .
    Николай

 2. браво,благодаря за статията | Отговор

  Въведете коментара си тук…

 3. А има ли майстори дето магат да направат истинска хубава фурна както едно време ?

  1. Здравейте
   В тази публикация съм се постарал да дам размерите и част от етапите при строителството,смятам че ако се спазят, всеки средно сръчен строител ще може да я построи .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: