Селската къща


Започвам тази публикация, силно повлиян от блогове който харесвам-като „Красив дом“ както и от сериялите на „Дискавари-
http://science.discovery.com/videos/how-its-made-food-and-drink“как са го направили- а и в памет на нашите предци , защото света не започва от нас ,а хората преди са притежавали знания и умения който са правили живота им далеч по-спокоен и по-лесен от днешният!
Живели са далече по- близко и в хармония с природата,а смятам и не по малко щастливо, например оказва се че кирпичената къща поддържа такъв микро климат в жилищните помещения – който не предразполага към дихателни инфекции:
http://www.glinata.dir.bg/_wm/library/?df=8“
ако изпишете – cob house в Google ще откриете невероятно много информация! Както и в този pdf  файл-cob house.
Много от знанията и уменията на нашите предци вече са загубени , целта ми е това което имам като информация да споделя с хора който желаят да го прочетат. Разбира се аз не съм енциклопедия и това което ще пиша тук се основава на любовта ми към книги , които съм издирил и закупил ,например информацията за селския двор е от Учебник по „Архитектурно Проектиране за втори и трети курс на строителните техникуми“-автор Арх. Д. КОЕВ -от 1952 г.
Разделите които смятам за интересни са:
I.Селскостопанския двор.
II.Стопански сгради на земеделското стопанство.       Как се е правило?
III.Селската къща.

                                      ДВОР НА ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИН:

Дворът на частното земеделско стопанство се намира обикновено в населеното място-селото.Големината му зависи от ръста на земеделското производство ,от големината на необходимите сгради които ще се разположат в него, а те са в зависимост от количеството обработваема земя (с цел съхраняване на продукцията) Тъй като в двора се разполага и жилището – къщата на стопанина ,разположението на стопанските сгради ще се обуславя от нейното разположение.Тя се явява като най-важната сграда в двора! Определи ли се разположението и ,според нея се разполагат и останалите селскостопански сгради.
След къщата следва оборът,хамбарът,сеновалът-плевня и др. Тези сгради се разполагат към едната или другата гранична страна,не много отдалечени от къщата,за да става по-лесно всекидневното им обслужване, но и с оглед на противопожарните строителни норми!
            Сеновалът-плевня трябва да е отделен от другите сгради на 15 – 20 метра!
Ето защо най-правилното разположение на тази сграда е по диагонал – срещу редицата други стопански сгради.
В оборната сграда се приютява работният и продуктивният добитък заедно,като се образува сграда-общ обор.В нея се нарежда всичкият домашен добитък ,като се разделя :рогат добитък , коне и свини в едно помещение , овце и кози в друго помещение , птици в трето помещение но под един покрив всички.

Разположението на сградите зависи от ориентацията на дворния парцел , а застрояването им е почти винаги свободно и зависи от разположението на къщата. Така къща в южен дворен парцел се разполага в дъното му , за да може стопанинът да наблюдава от жилището си стопанските сгради.В северен парцел -тя се разполага към улицата ,защото прозорците на жилищните помещения (откъдето може да се наблюдават стопанските постройки) сочат на юг – към двора.
Фиг:

След като са разположени останалите сгради в двора , останалата част от парцела се разработва като зеленчукова,овощна и цветна градина. Първоначално стопанският двор се огражда с подръчен материал , като се оставят врати за добитъка , товарни каруци и малка врата за хората.Вратите могат да бъдат и комбинирани в едно.
Според действащото законодателство през 1952 година големината на парцелите е била:
в планински райони(терени) от 250- 500 кв.м повърхност и най-малко 12 м. лице
в полски райони от 500 до 1200 кв.м повърхност и най-малко 16 м. лице

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: