ПМП при ухапване от влечуги и насекоми


1/ Трябва да се ограничи проникване на отровата в организма,като над мястото на ухапването се направи стегната превръзка,КОЯТО СЕ ДЪРЖИ ПОЛОВИН ДО ЕДИН ЧАС.Раната се ИЗСТИСКВА,за да изтече заедно с кръвта и вкараната от змията отрова. Ако раната от ухапването е на такова място , че не може да се постави стегната превръзка,даващият първа помощ извършва тази дейност с ръце и едновременно изстисква раната.

ИЗСМУКВАНЕТО НА ОТРОВАТА МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ С ВЕНДУЗА НО НЕ И С УСТА

  Върху раната се поставя превръзка със стерилна марля или в краен случай чиста кърпа.Пострадалият се транспортира по най-бързият начин до медицинско заведение за поставяне на противо-змийски серум,при навременното му инжектиране почти всички болестни прояви изчезват бързо.

РАНАТА НЕ БИВА ДА СЕ ИЗГАРЯ

2/ Проникване на отровата след ухапването от паяк се ограничава по същият начин,както при змиите.

ИЗПИТАНО И ЕФИКАСТНО „НАРОДНО”СРЕДСТВО- изгаряне на раната с няколко цигари.Ако обаче са минали по вече от 12 минути,изгарянето е безполезно.

Друго ефикасно „народно”средство е потапянето на ухапаната част в съд с вода в която има нарязан на ситни парченца бъз.Раната се промива с разтвор от калиев перманганат и се изстисква.Превързва се със стерилна превръзка и веднага се транспортира пострадалият до медицинско заведение за оказване на лекарска помощ.

3/ При ужилване от пчела,оса и скорпион на ухапаното място се прави лека превръзка с  амоняк или със спирт и се поставят студени компреси.Преди превързване мястото се оглежда добре и ако се забелязва жило то се изважда,за да се избегне изпразване на отровата от намиращата се там отровна жлеза.Добри резултати дава и „народният”лек-намазване на ухапаното място с счукана скилидка чесън, разбира се ако пострадалият не е алергичен към пчелната отрова.Практиката познава много случаи когато дългогодишни пчелари, във един момент се отказват от кошерите си,защото не могат да ги доближат-стават алергични към пчелната отрова,тя не се разгражда от организма на човека а има свойството да се натрупва и при един момент води до алергични реакции.

При ухапване от скорпион ,отровата му се изсмуква с вендуза и се поставя съгревателни компреси.  Полезно е ухапаното място да се наложи със ситно настъргани млади клонки от бъз.

Полазено място от гъсеница да се измива с вода и сапун и да се намаже със спирт.Освен това препоръчва се баня с вода в която има разтворен танин.

При ухапване от кърлеж– най важно е да не се изпада в паника ,да не се правят опити да се отстранява принудително/при скъсване кръво-смучещият му хобот остава в тялото на човека и е причина за вторични инфекции които често водят до фатален изход/,народната медицина препоръчва блокиране на кърлежа с мас ,за да се само развие/винаги запазвайте кърлежа за да се изследва дали не е приносител на лаймска болест,хеморадична треска и др./

Вашият коментар